\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
jiří prokeš  /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////architect
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
// cv ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
\\ vision \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
// contact //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
\\ portfolio \\ _architecture\\ _design\\ _graphic\\ _drawings\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
HOUSE ON A HILL

HOUSE ON A HILL

...

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
VISITOR AND EDUCATIONAL CENTRE

VISITOR AND EDUCATIONAL CENTRE

Architectural competition for construction of Education and Visitor Centre Podhůra, Czech republic. There are several contrasts coming together in the form and expression of the centre. The opposition of tree crowns and sharp rocks. The distinction between natural landscape and inhabited areas, between the verticality of a forest and the horizontality of fields. The building is standing on the border of these contrasts and represents a sort of a blending between them. ...

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
FAMILY HOUSE no. 7

FAMILY HOUSE no. 7

This house, designed for a family with a teenage girl and two little twins, is situated in a village in the vicinity of a bigger town, to which the whole family commutes to work and school. The main request was to design a sufficiently large, airy, and light-abundant space where all the family activities might be enjoyed together. ...

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
ROWHOUSES LÁZNĚ BOHDANEČ II

ROWHOUSES LÁZNĚ BOHDANEČ II

The family houses Lázně Bohdaneč II are a continuation of the first stage of row houses. This design puts an even greater emphasis on the overall minimalistic nature of the buildings. The basic requirement was to create a sufficiently cosy family housing with all the comfort on an area under 120 m2, while at the same time ensuring the privacy of the inhabitants and an abundance of light. ...

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
VILLA HOUSE

VILLA HOUSE

Architectural competition Porotherm house 2012 - 2013. The main theme of this house design is natural integration of a house into real urban structure. This house is designed with emphasis on the site's context and identity, with ambition to complement current situation, and thus make the street, that is "lacking something" at its end, whole. The size of the house is related to the other buildings in the surrounding area. Positioning on the terrain is the result of mutual spacing between neighbouring buildings. ...

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
the primary school of arts extension

THE PRIMARY SCHOOL OF ARTS EXTENSION

Architectural competition for construction of The primary school of arts extension Úpice, Czech republic. Mighty treetops of full-grown trees and their diversity represent the genius loci of the place. The positions, shapes and statures of these trees define the space where a new volume is introduced. The very existence of these trees represents a limiting axiom as well as a charge of inspiration and the main impulse in creating the concept of the building. ...

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
WELLNESS CENTRUM

WELLNESS CENTRUM

A former stone quarry in the city district of Brno-Komín lies on the borderline between city and countryside. Such demarcation from city structures offers comfortable and fast access to the city centre and direct contact with nature, fundamental for this location. Numerous leisure time options, such as the Brno Reservoir, zoological garden, the Veveří castle, game preserve, the Baba natural park and others determine the use of the former stone quarry for leisure activities, sports and relaxation. ...

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
MATERIAL RESEARCH CENTRE

MATERIAL RESEARCH CENTRE

Study of Material Research Centre on the premises of the Faculty of Chemical Technology of the University of Pardubice. The primary feature of the laboratory structure design is contrast to the austere buildings on the existing faculty premises and to the prefabricated blocks of flats in the close proximity. The flooding of concrete grey and right-angled mass gave rise to the playful concept of the precise scientific building. The circular mass shall evoke freshness and wittiness in a place where a large number of young people (university students) spend their time. ...

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
AADMINISTRATION BUILDING OF FORESTS OF THE CZECH REPUBLIC

ADMINISTRATION BUILDING OF FORESTS OF THE CZECH REPUBLIC

Architectural competition for construction of Czech Forest Administration Regional Directorate (Lesy ČR) in Zlín. The structure is situated as a response to the complex terrain configuration on the site. The land designed for the construction of the Regional Directorate building in Zlín rises steeply to its southeast narrow end and is densely forested. The building site is also the breaking line between the city development and the forests surrounding the city of Zlín. The terrain configuration creates an "amphitheatre" in the closest place on the plot and descends slowly towards Březnická street. It is on this breaking line that the building is designed. ...

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
GABLEDHOUSE

GABLEDHOUSE

Low-energy family house. The house concept is based on basic zones, well legible at first sight: quiet, social and backrooms zones. Each of these zones is understood as a separate section linked smoothly to the next. Every section seems to be made by a separate house wedged into another, resulting in a single, articulated structure. This concept is supported by the way the three zones are shifted and by the different width of the social section and different height of the individual houses. Saddle roofs are exposed throughout the interior that, depending on the “social significance” change their sloping. ...

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
UNDERGROUND FAMILY HOUSE

UNDERGROUND FAMILY HOUSE

The fundamental problem of an underground house is direct sun exposure of rooms. This design makes the mass of the house spread out in the middle and thus creates access for sunshine. The individual flights include all residential rooms and basic zones of the house: quiet and social zones. Between these sections lies an atrium, connecting the two flights in the summer months. The atrium is not developed from all sides, but is open to the garden on one side. This solution enables access to the plot from every room in the house. ...

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
radove domy 2009

ROWHOUSES LÁZNĚ BOHDANEČ

The primary conception of this project is based on a maximal use of the cardinal directions, passive solar gain and natural sunlight, in the row houses location context. A regard to every row house inhabitants' privacy is another principle of the design. The row houses are separated into two volumes. The distance of the main two-storeyed mass from the pavement is 4,2m, the distance of the one-storey mass is 5m. All these height, mass and distance dissimilarities make the frontage more playful, and prevent monotonicity. ...

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
WOODEN HOUSE

WOODEN HOUSE

Architectural competition "Wooden House": 3rd place. The residential home design concept is a simple compact prism reflecting maximum possible energy savings of the solution. The entire building has a façade of battening made vertical. On the exterior gallery the boards create a railing, function as a decorative dividing façade feature on the residential mass and as a railing in front of windows with a low sill. The boards also prevent a full view from the garden into the rooms. The battening, painted in grey, is attached to MFD façade boards and stands in contrast to light wood. ...

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
STUDENT HOUSING

STUDENT HOUSING

Study of student residence, Znojmo. The construction is adjacent to the north section of the plot and leaves a through-road in the south. This space creates a link between the historical city and the city park. The building includes a library and restaurant, facing Dolní Česká street. The house of residence is situated in the quiet section by the Husovy sady gardens. ...

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
ROOF EXTENSION

ROOF EXTENSION

The roof extension is situated between two buildings with a very different architectural appearance. A historical building with classical architectural parts is located on one side and a prefab building with a utilitarian geometry is situated on the other side. The house, for which the roof extension is designed, lack any distinctive or original elements. The facade of this building is empty and drab. These mutual contrasts evoke questions if a new volume of the roof extension should be a transcription of the building´s, on which top the extension is situated, modesty or a reaction to the buildings in close proximity. ...

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
LOFT FLAT

LOFT FLAT

A study of an attic apartment in the town of Lipník nad Bečvou. For a young family living in a flat, the major issue is usually the question of creating a sufficient and functional disposition on a small area. The challenge in this project was doing the exact opposite. ...

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
DESIGN CENTRUM

DESIGN CENTRUM

Zone revitalization between City of Kopřivnice and industrial grounds of “Tatry”. Proposed object links private firm with university studios of industrial design. The hall serves as a manufacturing space for commercial purpose and as a workshop for students. This creates a dialogue between the real production and students design. Administration offices and studio space are attached to the hall. The central space of the studio creates interior connection and serves as show case gallery for students work. ...

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
POROTHERM 2007

FAMILY HOUSE IN SLOPE

Study of energy efficient family house. The house design works with simple cubic mass. The mass is split into two sections: residential and backrooms. These two units are divided by an outside staircase. The staircase levels out the difference between the entrance floor and adjacent garden. The buried staircase divides the house into two structures. The overall mass is broken visually and makes no massive impression. ...

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
HOTEL IN BESKYDY

HOTEL IN BESKYDY

The hotel is located in the quarry “Vojkuvka”. The buildings mimic the structure of the quarry. The dynamics of the quarries rocks are reflected in the building as scattered boxes. This play with boxes allowed creates different types of rooms. Guest are able to choose the right room to suite their needs. The restaurant and duplex rooms are divided from the rest of the building by void, which was created by leaving out one the box. Through the spaces we can see the side of the quarry, where the hotel is tilted toward it. ...

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
SPA HOUSING

SPA HOUSING

Won a third place in Architectural student competition. The objective of this study was create a new housing, information centre and spa museum. The spa specializes in care of movement disable people. The design of the spa buildings reacts on extensive declivity of the mountain range of Krkonoše, where the town of Jánské lázně is located. Main volume of the new housing was design down hill. This concept will preserve open views to the landscape. ...

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
LOFTS

LOFTS

Reconversion of unused industrial hall and apartments with loft character. Study of limited width residential space with the aim of creating maximum comfort in a confined and atypical environment. By setting back the 3rd floor ceiling, the living room can be connected with the dining room. This provides direct communication between main social rooms ...

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
COFFEE HOUSE

COFFEE HOUSE

Study of stand alone coffee shop house. The concept of the building comes from the styrofoam structure. The cut prism form is perforated, and imitates balls. This house lacks the basic architectural elements and we can perceive it like a sculpture ...

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
NEUROTOPIA

NEUROTOPIA

Architectural and urbanistic study, which is partly utopian. The theme is Floating City. It is situated into lagoon near the city Lagos in Nigeria. Project cover with evolution of population, describing the basic city structures continent by continent and study of Floating City. The concept of the city is based on function of neuronal cell - neuron ...

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
CUBE

CUBE

Simple resident house. Cube splits into 2,5 m (8,2 feet) planning module. Connected space is divided into three levels. These levels have different ceiling heights and create spaces with various characters ...

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
AN URBAN IMPLOSION

AN URBAN IMPLOSION

Study of a city space. Dialog between non functional public space and possible space utilization. Void versus volume. Junction versus building. Street versus avenue. People versus cars ...

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////