\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
jiří prokeš  /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////architect
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
// cv ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
\\ vision \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
// contact //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
\\ portfolio \\ _architecture\\ _design\\ _graphic\\ _drawings\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
villa house villa house villa house villa house villa house villa house villa house villa house villa house villa house villa house villa house villa house villa house villa house villa house villa house villa house villa house villa house villa house

VILLA HOUSE

The main theme of this house design is natural integration of a house into real urban structure. This house is designed with emphasis on the site's context and identity, with ambition to complement current situation, and thus make the street, that is "lacking something" at its end, whole. The size of the house is related to the other buildings in the surrounding area. Positioning on the terrain is the result of mutual spacing between neighbouring buildings. The site where the house is located is characteristic for its scattered First Czechoslovak Republic era villas and appartment houses. The buildings are 2 - 4 storeys high, and their roofs are both skew and flat. The inhabitants have the opportunity to enjoy having a garden behind their house. All habitable rooms in the house offer views of the surrounding high-grown green vegetation. This option can be bolstered by using balconies, and thus enabling the inhabitants to keep in touch with the exterior. However, balconies are an unnatural architectonic element in this location. This design works with the house's mass and shapes it in detail by pushing in the outer walls of its eastward and westward facade. This creates sheltered terraces, loggias, while the building still remains compact. The cubical form, which reflects the architecture of the surrounding buildings, is "wrapped" in face bricks. There are additional details connected to the brickwork. Some of the bricks have been skipped, which creates a perforated, semipermeable layer that serves as railing. A part of the complete walls is refreshed by slightly pushing some of the bricks outwards, which results in a changeful shadowplay. With the sun changing its position in the sky over the course of a day and a year, the shadow being cast on the facade is turning and its length and intensity are changing. Each storey of the building has got a different touch to it, even though they all stem from the same brickwork pattern logic. This diversity is the result of the way the bricks have been laid. Thanks to a simple change in the pattern of placing face bricks, the house has got a face; it is not just a monotonous block, and it comes to life.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\